Educational Projects

Workshop Weven bij de Tentoonstelling KERKMEESTER Marinus Boezem

Grote kerk te Veere 2024, isme met Primas-scholengroep en Cultureel Centrum Grote Kerk Veere

Workshop bij Tentoonstelling Alice Slyngstad ‘Soothing Pants’

Vleeshal Middelburg 2022, samen met Giel Louws

Het langsteschilderij project Zeeland – Tsjechië

I.s.m. Hans Overvliet, Giel Louws, Leon Riekwell, Mohammed Abu Zarra, Liesbeth Labeur, Michiel Paalvast, Bert Dorrestijn, Menno de Nooier en Wim Hofman


“Worm in a waterglass”

Workshops n.a.v. tentoonstelling Vivian Suter


“De megastoplap”

Workshops n.a.v. het werk van Katie Schwap.
Vleeshal, Middelburg 2021.


“Worden wie je bent”

Het Etty Hillesum project.
Middelburg, 2020-2021.

De mens heeft de eigenschap om erg snel over een ander te oordelen. Er wordt al gauw een mening gevormd over bepaalde uiterlijke kenmerken of over het gedrag van iemand. Kennelijk kan ons uiterlijk, de manier van kleden en manier van doen ons lot maken en breken. Kinderen krijgen hier al op jonge leeftijd mee te maken. Zij worden geconfronteerd met cliché beelden waaraan zij zouden moeten voldoen. De hedendaagse beeldcultuur beïnvloed enorm de vorming van onze identiteit. Kinderen kunnen in hun ontwikkeling geschaad worden wanneer ze gepest en/of genegeerd worden om hun uiterlijk of gedrag. De gedaanteveranderingsshow beoogt dan ook cliché beelden te doorbreken en kinderen te laten ervaren hoe het is om in de ‘huid’ van een ander te kruipen om zodoende te trachten mee te voelen met de ander die er anders uitziet. En met verandering van uiterlijk zoals kledingstijl, kan er ook inzicht gekregen worden in de levensstijl van een ander. Het uiteindelijke doel van de show is dan ook het krijgen van meer begrip voor de ander wat leidt tot meer verbinding met de ander. En dat is de wereld waar Etty naar toe wilde.

Een serie foto’s die gemaakt zijn tijdens de workshops, laat zien hoe kinderen zich van gedaante veranderen en zo trachten in de huid van een ander te kruipen. Meerdere kinderen kleedden zich opeen manier zoals ze graag zouden willen zijn of worden. Om je zelf te ontdekken is het zaak eens in de huid van een ander te kruipen. Zo vinden kinderen onontdekte kanten van hun persoonlijkheid.

Bij deze een overzicht van een aantal verkleedde kinderen van verschillende basisscholen. De foto’s zijn gemaakt door beeldend kunstenaar en leerkracht beeldende vorming Bo de Jong, tevens workshopsleider Gedaantewisselingsshow van het project ‘Worden wie je bent’, Etty Hillesum project voor basisscholen.

Bo de Jong
Middelburg, 19-4-2021

AD – Etty Hillesum op de basisschool
AD – Net zo vrolijk en vrij in je hoofd als Etty


Jemenproject

De Lichtstraal, Westkapelle 2019


Beestenbende

MuZEEum Vlissingen 2018


Kunstkoppenproject

Grote Pien en Kleine Pien, Kouderkerke 2017

Kunstkoppen het MuZEEum Vlissingen


“De Wonderkamer”

Les van Wim Hofman, 2006


De sprookjes van Sara en Maria

Uitwisselingsproject tussen Zeeuwse en Argentijnse kinderen, 2002.

Persbericht Vlissingen 6 september 2002

Tentoonstelling “Over veren en Vinnen”
In het Wereldmuseum te Rotterdam

Op woensdag 11 september om 15.30 wordt in de kindergalerie van het Wereldmuseum te Rotterdam de tentoonstelling “OVER VEREN EN VINNEN” geopend.

Schilderijen, tekeningen, lino’s, keramiek en andere objecten van jonge leerlingen van het Centrum voor Kunsteducatie te Vlissingen, leerlingen van CBS ’t Klinket te Koudekerke en kinderen uit Cafayate, Noord Argentinië zijn op deze tentoonstelling te zien.

Deze schitterende tentoonstelling is het resultaat van een kunstzinnig uitwisselingsproject tussen Zeeuwse en Argentijnse kinderen.

De kinderwerkstukken waren in de maand februari van dit jaar te zien in Vlissingen, namelijk in de bibliotheek ’t Spui, in het Theo van Doesburgcentrum, in het Gemeentehuis Vlissingen en op de CBS ’t Klinket te Koudekerke.

De werkstukken van de kinderen werden door het Wereldmuseum te Rotterdam zo mooi gevonden, dat onze jonge Zeeuwse leerlingen en een groep Argentijnse kinderen werden uitgenodigd in dit grote museum hun werk te exposeren.

De resultaten zijn van 11 september tot en met 11 december te bezichtigen in Het WERELDMUSEUM te Rotterdam.


Jeugd Participatie Project

Vlissingen, 2000


Projecto Centro Cultural Comunitario

Cachi, Ecuador 1996